Instrumenten
Dwarsfluit en piccolo
De dwarsfluit - in de klassieke muziek meestal kortweg fluit genoemd - wordt, zoals de naam aangeeft, dwars op de lippen geblazen. Hoewel ze meestal uit metaal gemaakt wordt rekenen we de fluit toch een deel van de houtsectie die meestal de melodie speelt. De piccolo is een kleinere hoger klinkende versie. Noten worden gespeeld door kleppen te openen of gesloten te laten.
Klarinet
Waarschijnlijk de meest gekende houtblazer. Het heeft een breed riet en een zachte toon. Er bestaat ook een basklarinet die een stuk groter is een veel lager klinkt. Noten worden gespeeld door kleppen te openen of gesloten te laten.
Hobo en althobo
De hobo en althobo zijn ook houtblazers. Zusjes van de klarinet. Ze heeft een smal dubbel riet die voor een erg herkenbare "neus-klank" zorgt. Noten worden gespeeld door kleppen te openen of gesloten te laten.
Saxofoon
Erg gekend instrument, vooral uit de jazzmuziek. De saxofoon werd tevens uitgevonden door een Belg, Adolphe Sax. Er bestaan verschillende soorten saxofoons: sopraan-, alt-, tenor-, bariton- en bassaxofoon. De sax heeft ook een riet en wordt bedient met kleppen, maar is gemaakt uit koper.
Fagot
De fagot is een houten blaasinstrument met dubbelriet zoals de hobo, maar klinkt veel lager. Het instrument bestaat uit een lange (houten) buis die omwille van de hanteerbaarheid is 'dubbelgevouwen', een bouwwijze waaraan de fagot zijn naam dankt: het Italiaanse "fagotto" betekent (takken)bundel.
Trompet, cornet en bugel
Drie broertjes. De trompet, cornet en bugel spelen de hoogste tonen in de koper sectie. Ze lijken sterk op mekaar, maar hebben toch elk hun eigen karakter. Een trompet is een lange cilindrische buis die pas helemaal op het einde opengaat in de klankbeker. Hij heeft daarom een erg scherpe klank. De bugel is voorbij het ventielhuis geheel conisch voorbij het ventielhuis en met ruimere bochten dan de trompet, waardoor de bugel een veel zachtere, warmere en rondere klank heeft. De cornet valt ergens tussenin.
Hoorn
Gekend uit de jacht of vroeger ook als werktuig van de postbode, maar toch ook volwaardig lid van het harmonie orkest.
Trombone
Ook wel gekend in de volksmond als "de schuiftrompet". Dit instrument wordt niet bespeeld via kleppen of ventielen, maar door het in en uitschuiven van de buizen van het instrument.
Euphonium (of tuba) en bastuba
De naam euphonium komt oorspronkelijk van het Griekse woord euphonos, wat betekent "mooi klinkend". Een grote broer van de trompet. Dit is de grootste broer in de koper sectie. Klinkt erg laag en legt de basistonen in elk harmonie-muziekstuk.
Xylofoon
Melodisch slagwerk kan zowel een hoofdrol als een begeleidende rol hebben in een muziekstuk.
Drum
Ongetwijfeld het bekendste slaginstrument. De drum zorgt voor de ritmische ruggengraat in elk muziekstuk.
Pauken
Deze 'grote ketels' zetten het orkest extra kracht bij.
Grote trom
De hartslag van het orkest.
Klein slagwerk
Voor de ritmische accenten.